Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

D' oh

Οι Simpsons, η μακροβιότερη ίσως σειρά της τηλεόρασης, με 18 χρόνια ζωής, αποφάσισαν να μεταφερθούν για λίγο στη μεγάλη οθόνη. Το γιατί έπρεπε να περάσουν 18 ολόκληρα χρόνια για ένα τέτοιο επιχείρημα όταν άλλες επιτυχημένες σειρές όπως το Family Guy έγιναν ταινία στην πενταετία είναι άγνωστο. Προσωπικά δεν με απασχολεί αρκεί να είναι καλό το αποτέλεσμα. Και απ’ ότι λένε οι κριτικές άξιζε την αναμονή.
Με προβλημάτισε όμως η προώθηση της ταινίας στη χώρα μας. Οι Simpsons ήταν πάντα μια σειρά ανατρεπτική. Αδιαφορούσε για κάθε αξία και κανόνα διακωμωδώντας οτιδήποτε μπορεί να διακωμωδηθεί όπως δηλώνουν και οι σεναριογράφοι. Από το trailer της ταινίας ακόμη, είναι ξεκάθαρο σε κάποιον που δεν έχει ιδέα ότι παρά το γεγονός ότι είναι κινούμενο σχέδιο, δεν απευθύνεται σε μικρά παιδία. Αυτή είναι μια παρανόηση που κάνουν συχνά οι Έλληνες. Ακόμη και γιαπωνέζικα anime με σφαγές αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις, τα ελληνικά media τα μεταγλωττίζουν και τα πουλάνε σε παιδάκια. Ε αυτό ακριβώς έκαναν και με τους Simpsons! Ο Όμηρος (!!!) που το επικό του “D’ oh” έχει περάσει μέχρι και στο λεξικό της Oxford, θα μεταγλωττιστεί για να τον δουν τα πιτσιρίκια να πνίγει το Bart.
Παράλληλα, πιστεύω ότι η κουλτούρα αυτή δεν βρίσκει ανταπόκριση στην Ελλάδα. Πολιτικά αστεία και σχόλια αλλά και σάτιρα δεν τη δεχόμαστε εύκολα. Ούτε και το μαύρο χιούμορ που κατά καιρούς εμφανίζεται στη σειρά. Αντί λοιπόν να την φέρουν για τους λίγους που θα την εκτιμήσουν στην κανονική έκδοσή της, πάνε να την πουλήσουν σε παιδία και κάτι μου λέει ότι όταν προβληθεί τα σχολεία θα είναι κλειστά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: